КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Ђаци школе ,,Бубањски хероји“ из Ниша добили позив да учествују на скупу о историји козака у Русији

ОШ ,,Бубањски хероји“ из Ниша  добила је позив за учешће на XI Међународној Кубанско-Терскоj научно-практичној конференцији ,,Из историје и културе линеjних  козака Северног Кавказа“, која ће се одржати у државном педагошком универзитету у Армавиру (Руска Федерација)  у октобру 2018. године.

Ова научно-практична конференција је у организацији управе града Армавира и државног педагошког универзитета  у Армавиру (катедра за општу и националну историју, катедра за теорију, историју педагогије и образовне праксе). Организатор је и Краснодарски регионални јавни фонд културе кубанских козака „Линец“.

Једини проблем су авионске карте, потребни су спонзори, надам се да ће Градске структуре препознати овај скуп као значајан и издвојити средства“, каже Ђорђе Бојанић.

Наша школа, ОШ ,,Бубањски хероји“, је већ дужи низ година у Руском међународном пројекту са  школама из Руске Федерације, и драго ми је да су организатори у Армавиру препознали наш рад као значајан, те нам је велика част да у њему учествујемо. Ово је и круна наше сарадње са руским школама.  Планирамо да поведемо делегацију од три члана, директорка Верица Раденковић, вероучитељ ђакон Дејан Јовановић, ја и пет ученика. Презентоваћемо наш дугогодишњи рад кроз међународни просветни пројекат, а очекујем да ће и колеге Муравјов Александар Николајевич и Марија Козлова бити присутни са својим ученицима. Препознајући заједнички интерес који има за циљ развоj међународних друштвених односа између школа, укључује  разноврсну  образовну комуникацију између ученика Русије и Србије. Један од циљева овог вида образовања је и да иза нас остане неки печат, да кроз овај вид ђаци упамте своје школске дане“, прича Ђорђе Бојанић.

Као циљ, вероучитељ ђакон Дејан Јовановић и ја ставили смо обострано упознавање ученика широм Србије и Русије са различитим темама. Циљ је и проучавање српске и руске историје, културе, обичаја и традиције“, каже Ђорђе Бојанић.

Кроз дугогодишњу сарадњу, кроз овај руски образовни пројекат заједнички смо са руским школама обрадили више различитих тема од којих и: Срби који су обележили историју Русије, Руски пуковник Рајевски, Српска слава и руско испијање чаја, Руски кнез Владимир, Свети Сава као просветитељ  Српски  и његовом утицај у Русији, Цар Николај  II и руско-српски односи почетком 20. века, Рускa емиграцијa у Србији.

Сви ови часови могу да се нађу и погледају на јутјубу, а циљ нам је био да из ових видео часова и они који  гледају нешто науче о овим различитим темама, како у Русији тако и у Србији. Сви часови су титловани на руски и српски језик“, прича Ђорђе Бојанић.

(Slovojuga.rs)

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО