КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Дигитални „Маратонци трче почасни круг“

Овог месеца у оквиру пројекта ВИП Кинотека нишкој публици биће представљен незаборавни филм из 1982. године „Маратонци трче почасни круг” по сценарију Душана Ковачевића и у режији Слободана Шијана који је на листи 100 најбољих српских филмова заузео седмо место. Пројекција је заказана за 24. април 2018. у 19 часова у Малој сали НКЦ-а. Улаз је слободан.

Маратонци трче почасни круг је југославенска црнохуморна филмска комедија из 1982. коју је режирао Слободан Шијан према сценарију који је написао Душан Ковачевић. Главне улоге тумаче Богдан Диклић, Данило Бата Стојковић, Павле Вујисић, Мија Алексић, Миливоје Мића Томић, Зоран Радмиловић и Јелисавета Сека Саблић.

Радња је смештена у 1935. годину, после атентата на краља Александра у Марсеју, у малој српској паланци. Породица Топаловић има пет генерација мушкараца, који се баве продајом погребне опреме и гробарским послом и свађају око наследства управо преминулог Пантелије Топаловића, оснивача породичне погребне фирме. “Маратонци…” су временом стекли статус култног филма и често оцењивани као један од најбољих српских, односно југословенских филмова. Цитати из филма су препознатљиви и одомаћени у свакодневном говору.

Овим филмом настављен је процес дигиталне рестаурације култних филмова домаће кинематографије, у оквиру пројекта „ВИП кинотека“. До краја ове године, у оквиру овог пројекта, биће дигитално рестаурирано још шест филмских остварења која су обележила српску и регионалну кинематографију.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО