КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Дигитализација културне баштине: Лична библиотека Стевана Сремца преко интернета

Традиционално библиотекарство је постало апсолутно зависно од развоја информационих технологија и развоја дигиталине библиотеке

Народна библиотека Стеван Сремац из Ниша једна је од првих библиотека у Србији која је започела процес дигитализације библиотечке грађе сопственим снагама, уз помоћ сопствене опреме и наменски израђеног софтвера.

Библиотека је формирала Одељење за развој дигиталне библиотеке и информационе технологије које је започело дигитализацију библиотечке грађе. Кроз дигитализацију и систематизацију у јединствену базу података, библиотечку грађу, нарочито стару и ретку, могуће је заштитити и омогућити да електронским путем буде доступна већем броју корисника.

Приступ дигиталној библиотеци Народне библиотеке Стеван Сремац омогућен је свим корисницима интернета преко сајта Бибилотеке на адреси www.nbss.rs или из електронске читаонице у самој библиотеци. Претрага дигиталне збирке и каталога Библиотеке врши се са једног места без икаквих ограничења, а жељену грађу можете одштампати или сачувати.

Дигитална библиотека за сада садржи примерке Народних новина од 1947-1979, публикације са темама Цар Константин и Милански едикт, периодичне публикације од 1827-1945. године, завичајну периодику, књиге које су део личне библиотеке писца Стевана Сремца, као и сликовну грађу (разгледнице и фотографије).

Дигитализована грађа садржи око један терабајт јавно доступних података. Уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије ове године је омогућена набавка бесконтактног скенера и остале пратеће опреме, која ће омогућити дигитализацију 32 терабајта новог материјала из фонда библиотеке.

Д.Илић

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО