КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Дани руске културе у Нишу – руски класици и савремени свет

И ове године, 23. и 24. априла у Нишу се одржавају Дани руске културе, тим поводом Радојка Тмушић Степанов, новинарка и публицисткиња, одржаће два ауторска предавања „Фјодор Михајлович Достојевски – сведок и пророк“ и „Чехов који то јесте“. Организатори најављују да ће на предавањима бити приказане мало познате историјске чињенице које се тичу активног односа Фјодора Михајловича према Србима.

У уторак, 23. априла у 12 сати у великој сали на Филозофском факултету у Нишу, новинарка и публицисткиња Радојка Тмушић Степанов, одржаће предавање о животу и делу Фјодора Михајловича и о утицају његовог дела у европској књижевности, посебно на писце и филозофе како из западне културе и цивилизације, тако и на наше писце и есејисте.

Програмом ће бити осветљене и мало познате историјске чињенице које се тичу активног односа Фјодора Михајловича према Србима и „српском питању“ краја 19. века у Европи. Веома активан однос овог великана у праћењу догађаја Српско-турског рата биће приказан цитатима из његовог Дневника“ – кажу из НКЦ-а.

У среду 24. април у 18 сати у Малој сали НКЦ-а, како наводе организатори, на програму ће бити друго предавање публицисткиње „Чехов који то јесте“.

Сви се дивимо Достојевском, обожавамо Толстоја, а лично желимо да личимо само на Чехова. Много је неадекватних, тзв. „нових читања“ Чехова и наш циљ је да прикажемо Чехова који то јесте“ – наводе организатори.

Дани руске културе у Нишу реализују се у оквиру Трибинског програма Нишког културног центра, а улаз за оба предавања је слободан.

M.T.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО