КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

ДАН ВОЈНИХ ВЕТЕРАНА: Сећање на хероје одбране отаџбине

У знак сећања и дубоког поштовања, Војна болница Ниш је, поводом Дана војних ветерана, одала почаст погинулим припадницима српске војске кроз историју ослободилачких и одбрамбених ратова Србије. Овај дан је обележен полагањем венаца на Споменик жртвама пегавог тифуса и рањеним борцима из Првог светског рата.

Овај јединствени споменик познат је као Спомен пирамида, а подигнутом у мају 1915. године. Дело је Ристе Јовановића, младог добровољца у тадашњој болници и представља симбол пожртвованости лекара и медицинског особља према својим пацијентима.

Пуковник др сци.мед Вељко Милић

Пуковник др сци.мед Вељко Милић, управник Војне болнице Ниш, истакао је значај одавања поштовања сенима војних ветерана и нагласио да је то начин изражавања захвалности за њихову свету дужност, која се огледа у спремности да бране отаџбину кад год је то потребно.

Венац је положен и на споменик првом управнику др Владану Ђорђевићу, као и на Спомен плочу посвећену особљу некадашње Сталне моравске војне болнице и руских санитетских мисија које су се несебично бринуле о рањеницима и оболелима током Првог светског рата.

Делегације више патриотских удружења, представници града Ниша, као и представници Руско-српског хуманитарног центра у Нишу, заједно су одали почаст и изразили захвалност херојима.

СЈД

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО