КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Баба Марта

 

Месец март на прелазу зиме у пролеће доноси нам непредвидиве временске прилике. Скоро редовно крајем марта и почетком априла задувају ветрови који доносе суснежицу и снег.

Народно веровање о „Баба Марти“

„Баба Марта“ се среће код скоро свих словенских народа и гарантује невреме кад му време није. Према народном веровању Баба Марта представља оличење пролећа и поновног рађања. Кад тога нема, она на земљу пошаље снег да опомене људе како треба да припазе на понашање.

Легенда о „Бабиним јарцима“

Баба Марта у првим данима лепог пролећа поведе у планину својих девет јарића. Код  куће је остао деда са других девет јарића. По планини је одједном дунуо јак северац и донео велики снег. Наљути се баба и рече: „Прц марту, нећеш ме плашити, јер те се не бојим. Ја и моји јарци деветорошчићи смо јачи од тебе“. Март се наљути, позајми од фебруара три дана, па навали са великим снегом и мразом. Тринаестог дана увече, смрзнуше се свих девет бабибних јарића.

exploresurvey.com/adidas-survey

Баба се врати кући и од деде узе преосталих девет јарића. Поново је почела да се инати са мартом и март пусти још јачу зиму. На Младенце – 22. марта посмарзаше се и преосталих девет јарића. Тада баба бесна наговори деду да позајми 15 јарића и врати се у планину како би истерала инат са мартом. Деда је послуша и позајми јариће. Али, март је ипак наставио ову дивљу трку са бабом и на Благовести 7. априла уз велики ветар, мећаву, снег у планини смрзоше се и баба и деда и свих 15 јарића. Баба Марти је дошао главе њен инат.

По овој легенди природа је поручила да се са њом не може играти. Морају се поштовати правила и живети у складу са временским приликама.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО