КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Војни манастир: Загонетна светиња која привлачи посетиоце издалека – Манастир Света Петка Иверица

Манастир Света Петка Иверица који се налази у близини села Островица у Сићевачкој клисури јединствен је по много чему. То је манастир који носи име по светитељки која, заправо, не постоји; део иконостаса је чудотворна икона Свете Петке која услишава молитве; предање да су Турци пред вратима храма закопали дванаест живих девојака у венчаницама показало се као страшна истина када су се, приликом обнове манастира, кости и накит појавили као доказ; био је једини војни манастир у Српској православној цркви икада; једина честица моштију у овој српској светињи је део моштију грузијског светитеља.

Манастир се, иначе, налази у једној од најлепших клисура југоисточне Србије познатој и као Сићевачка Света Гора због двадесетак манастира и цркава које су у њеним неприступачним пределима никле почетком 15. века, у време када су ове пределе, бежећи пред турском најездом, почели да насељавају монаси са Свете Горе.

Манастир Света Петка Иверица, село Остовица

Жељу да се светиња на таквом месту и са толико необичном историјом посети пробудила би и само једна од поменутих чињеница. Зато смо се упутили ка манастиру удаљеном двадесетак километара источно од Ниша да о цркви, врло познатој и вољеној у овом крају, поразговарамо са игуманијом, мати Анастасијом Ковачевић.

Чудотворна икона Свете Петке

Иако манастирско двориште са једне стране излази на магистрални пут Ниш-Пирот, не више толико прометан после изградње ауто-пута који обилази клисуру, али којим се саобраћај и даље одвија, по миру који вас обузме чим изађете из кола, знате да сте близу светиње. Храм са једне стране штити висока стена, а са друге некадашња оружарница налик пирамиди, са видљивим отворима за ватрено оружје. Врата су отворена, а унутра је сточић са свећама, упаљено кандило и икона Свете Петке. Мати Анастасија нас затиче док је снимамо и фотографишемо. Срдачно се поздрављамо и заједно крећемо ка манастиру.  

Икона Свете Петке

А тамо, пре било каквог разговора, прилазимо да се поклонимо чудотворној икони Свете Петке, по лику сасвим различитој од икона у нашим црквама и манастирским фрескама. Ова светитељка је млада, има неухватљиву, етеричну лепоту, крупне црне очи и мио поглед којим вас посматра. Имате утисак да ће сваког часа проговорити и пожелети вам добродошлицу. Ова Света Петка је реплика иконе из цркве Христа Спаситеља из Москве која је спаљена.

Наша икона је чудотворна“, скромно, а опет поносно каже мати Анастасија.

Пред њом се читају молитве и буде исцељења. Постоје докази за то јер су некада, у име захвалности Светој Петки и самој светињи, када се догоди неко чудо, стари људи доносили дарове у виду изливених руку, ногу, шта је коме излечено, и често одливе беба од сребра“.

Ти предмети које је захвални народ поклањао потичу из 19. века и чувају се у манастиру.

Данас се, због тешке ситуације, доносе скромнији поклони – пешкири, уље, брашно“, додаје она.

Примећујем да је рам испод иконе мало попустио.

Ако да Бог, ми ћемо нашу икону са иконостаса обновити, рестаурирати и ставити у трон како и заслужује“, додаје са љубављу гледајући у икону.

Монаси из Ивирона на путу кроз Сићевачку клисуру

Оно што је специфично за манастир, јесте то што људи више воле да се помоле у „црквици“, чак и зими. То оригинално није црква већ некадашња оружарница као што сте видели, али је мали простор и интимнија је атмосфера па ју је народ спонтано прогласио „црквицом“. Литургија је у великој цркви недељом и црвеним словом од 9 сати, али су врата „црквице“ отворена од раних јутарњих сати до увече. Људи се ту моле пред иконом и пуно дарова затичем тамо, и испред врата и унутра. Једноставно, овај манастир, и та икона и црквица су знак да се ту људи окупљају и да црква живи. А то је најважније. Ми славимо Свету Петку Трнову 27. октобра и тада буде баш много људи“, наставља мати Анастасија.

Некадашња оружарница – Данас црквица

Овај манастир, саграђен у српско-византијском стилу као једнобродна грађевина са полукружном апсидом на истоку, и са иконостасом по угледу на оне из руских цркава, никада није фрескописан. Једини осликани детаљ је купола изнад наоса на којој је представљено звездано небо. На моје запажање о зидовима без фресака мати Анастасија каже да су почели са рестаурацијом светиње па ће се можда ствари променити.

Овај манастир уживао је посебно поштовање краљевске династије Обреновића

Из приче о плановима враћамо се на необичан живот ове светиње, пре свега на њено име и време настанка.

Манастир је познат као Света Петка Иверичка која не постоји као светитељка, али је добио име по грузијским монасима са Свете Горе, из манастира Ивирона, који су у 14. веку, како кажу, пролазили кроз Сићевачку клисуру. Тада су се, по предању, зауставили на месту данашњег манастира“, каже мати Анастасија.

Турци закопали дванаест девојака испред црквених врата

Не постоје поуздани подаци о тачном времену настанка манастира. Према доступнима је овај храм, настао на темељима претходне богомоље посвећене Светој Петки, и прво су га обновили Мрњавчевићи, а затим грузијски монаси из Ивириона.

Отуда је имену манастира додат назив Иверички“, каже мати Анастасија.

Ивирион је, иначе, стари назив за Грузију.

Црква се у турским дефтерима последњи пут помиње у 16. веку и то као дужник у десетку који није предала. Затим су је Турци, током народног сабора који им је изазвао срџбу, срушили и у знак одмазде испред црквених врата закопали дванаест невести. Са тако страшно плаћеним данком у крви, светиња је наредна три века стајала као рушевина све док је 1898. године, на темељима претходне цркве, нису изнова сазидале инжењерске јединице српске војске, када су и пронађени докази о жртвованим девојкама, али и новчићи, копља и други предмети још из времена краља Стефана Уроша Првог Немањића, познатијег под именом Урош Велики, а који је Србијом владао у 13. веку.

Подигли су га војници инжињерске јединице српске војске које су припремале терен за прокопавање железичког тунела и пролаза кроз Сићевачку клисуру

Краљевски српски војни манастир Света Петка Иверица

Директан повод за обнављање овог храма од стране српске војске било је спасавање врховног команданта, краља Александра Првог Обреновића, од сигурне смрти у мору, недалеко од Бијарица у Француској.

Светињу су обновиле инжењерске јединице које су радиле на изградњи пруге и пута кроз Сићевачку клисуру, о чему сведочи и спомен плоча на зиду здања.

У славу срећног спасења Врховног Команданта Краљев. српске војске Његовог Величанства Краљ Александара I овај храм из темеља обнављају захваљујући се Свемогућем што је сачувао драгоцени живот Узвишеног Господара Србије, а у знак топлих осећања који су према његовој узвишеној личности прожети. Официри и војници инжињеријски трупа. Изградњом грађевине руководио је капетан Живојин Дамњановић.

Црква тада добија име „Краљевски српски војни манастир Света Петка Иверица“ и у војном поседу се налази до 1903. када прелази у власништво Епархије нишке. То је једини такав манастир у историји Српске православне цркве.

Веза са војском, међутим, траје до данас.

У последње три године овде служи војно свештенство, а и иначе је војска овде укључена у послове око сређивања порте, дрва за огрев… Војска, заједно са нама, монаштвом и свештенством, одржава овај манастир живим“, каже мати Анастасија.

Манастир је уживао велико поштовање и помоћ и династије Карађорђевић, која је давала издржавање манастиру и војном свештенику који је овде служио

Остаци моштију светитеља из Грузијске православне цркве у манастиру Свете Петке

Света Петка, међутим, не одржава само ову везу. Она не заборавља никога, а поготову не оне који су некада обнављали њен храм и молили јој се. У мају 2022. године, како каже мати Анастасија, у посету цркви изненада долазе Грузијци. И то не било који, случајни пролазници или туристи. У храм на поклоњење долази данас најпознатији Грузијац на свету, схи-архимандрит Серафим Бин-Кариби, иначе Асирац, припадник етничке групе која, вероватно једина на планети, још увек своју веру у Христа плаћа животом.

У питању је човек анђеоског гласа, један од најпознатијих певача духовне музике на свету који у Свету Петку Иверичку долази у пратњи монаха, певача свог хора. Тако гласови ових божјих људи, јединих на свету који молитве певају на арамејском, односно на језику којим је говорио Исус Христ, после најпознатијих светских дворана и појања у Ватикану пред папом Фрањом, испуне и малу цркву Свете Петке Иверичке.

Манастир Свете Петке привлачи посетиоце из целог света!

Већ сам њихов долазак представља неку врсту чуда, каже мати Анастасија и уз причу о томе како је такве посетиоце дочекала, угостила и како се са њима фотографисала, додаје да се прича ту не завршава. Годину дана касније у манастир стиже поклон од оца Серафимачестица моштију Преподобног Шио (Симеона) Мгвимског, светитеља Грузијске православне цркве и оснивача монаштва у Грузији.

У житију овог свеца пише да је живео у 6. веку и да је са монасима који су му се придружили током деценија подвизавања, изградио више храмова. Његове мошти почивају у манастиру посвећеном Рођењу Јована Крститеља и данас пружају заштиту комплексу храмова под именом Шио-Мгвимски манастири, а који се налази на 30-так километара од Тбилисија, главног града Грузије. А један део његових моштију сада је и у манастиру у Островици. Прва честица моштију која је икада дошла у овај манастир. Да са Светом Петком Иверичком настави да чува светињу. 

Док се поздрављамо са игуманијом чини ми се да први пут схватам зашто људи, међу којима сам и ја, толико воле баш ову скромну цркву и зашто је она, упркос свим рушењима кроз векове, упорно обнављана. И зашто је опстала. Зато што у њој живи једна од највољенијих и најслављенијих светитељки у Срба, заштитница жена, Света Петка. Трнова или Иверичка, то је само питање семантике. А она на то не обраћа пажњу већ нештедимице обасипа љубављу све који јој дођу у посету. А љубав чини чуда, не само у овом манастиру, већ и у животу, зар не?

Пише: Бека Митић Ристић
Слово југа Дигитал

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО