КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

„Витез фест“ окупио тридесетак песника из целе Србије

У Белој Паланци је у петак 20. априла у Дому културе одржан традиционални, пети по реду „Витез фест“ који је окупио велики број песника за децу. Поред Недељка Попадића, главног и одговорног уредника „Витеза“ који је један од најпопуларнијих, најчитанијих и најтиражнијих писаца у последњој деценији учествовали су и писци из целе Србије.

Своје песме и афоризме говорили су Раде Ђерговић из Шапца, Љубомир Ћориловић из Лознице, Јулија Марјановић, Кристина Анђелковић и др Перо Солар из Београда, Миливој Форгић из Банатских Карловаца,  Милица Плавшић из Сремских Карловаца, Зоран Ранитовић из Крагујевца, Јадранка Ћулум из Вршца, Сања Радојковић, Марко Маринковић, Анастасија Тасић.

Из Ниша учествовали су и своје песме читали чланови удружења „Вилиндар“, Зоран Маслаковић, Емилија Остојић Кацуљ, Маја Ранчић, Емилија Андрејевић, Тамара Коцић.

У музичком делу учествовали су Немања, млади гитариста из Ниша и Невена Чиплак, етно певачица.

„Ово је пети пут како у Белој Паланци организујемо Витез Фест, а трећи пут како овај фестивал за основне и средње школе организујемо за удружењем Вилиндар из Ниша. Презадовољна сам сарадњом и кохерентношћу Витеза и Вилиндара са општином Бела Паланка, председником општине, директором библиотеке и директорком основне школе. Сем Витез феста имамо и промоције књига нашег удружења Вилиндар“, каже Милица Докнић, организор Витез феста и уредник Вилиндара.

Она је најавила да ће се у мају велики Витез фест одржати у Нишу. На њему ће учествоваће сви „Витезови“ и писци „ Вилиндара“.

Недељко Попадић, писац и главни кривац за постојање књижевне манифестације за децу и омладину Витез феста о самој манифестацији каже да је веома задовољан њеним трајањем и учешћем младих песника.

„Не можемо можда да се меримо са другим манифестацијама јер су оне за одрасле. Ми смо у Србији једини фестивал за децу. Некада су постојале Змајеве дечје игре које сада не постоје. Морамо да истрајемо у овоме, зато што смо једини. Ми поред те централне манифестације која је у Сава центру гостујемо и код нас и у иностранству, готово да нема већег града у Србији у коме нисмо гостовали. Фестивал је одржан и у Пироту, Нишу… Будућност је светла захваљујући омладини коју Витез има. Не ослањамо се само на бардове, на старије. Не! Постоје они који ће да нас наследе!

Недељко Попадић сматра да се књижевношћу за децу могу бавити само они „рођени за то“.

„Писаца за одрасле има много. Има их око 500, 600, чланова Удружења књижевника Србије, и бар још толико који нису чланови, мада многи боље пишу од ових који јесу. Бар је хиљаду песника за одрасле. За децу нема. Песник за децу се рађа, то се не учи. У редакцији Витеза имамо петнаестак младих песника од којих покушавамо да створимо неколико који ће писати за децу. Да ли ћемо успети о томе видећемо.

На питање да ли у доба компјутера, игрица и интернета, деца имају навику да читају Недељко Попадић одговара:

„Није све изгубљено. Деца читају и није тачно да се не чита. Погледајте Београдски сајам књига који је изузетно посећен. Двеста хиљада људи дође на Сајам књига и купују књиге.“

А да ли од поезије може да се живи Попадић тврди да много људи живи од писања, као што су некада Момо Капор, Добрица Ерић, Љубивоје Ршумовић, Мика Антић, Десанка Максимовић.

„Витезфест“ у Белој Паланци подржала је Скупштина општине Бела Паланка, основна школа у овом гради у општинска библиотека.

„Локална управа заредом подржава Витез фест и убудуће ћемо подржавати све програме за децу  и младе. Пуно средстава улажемо у културу, спорт, како би деци и младима омогућили услове како би могли да своје детињство и слободно време на један активан и леп начин. Културни центар Бела Паланка има три секције које активно раде – фолклорну, ликовну и  балета, рекао је Мирослав Маринковић, заменик председника општине Бела Паланка који је отворио „Витез фест“ у Белој Паланци.

Програм је водио познати ТВ радник Драган Жика Стојановић.

Е.Остојић

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО