КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Удружењу деце са менталним инвалидитетом и Дауновим синдромом свака помоћ је добродошла

Удружење деце са менталним инвалидитетом и Дауновим синдромом из Ниша за све потребне активности, финансијска средстава углавном обезбеђују сами родитељи. То често представља проблем, па њима и мало значи пуно, како би деца имала све што им је потребно. Недавно су Градска општина Пантелеј и Актив жена Ниша организовали традиционалну Хуманитарну питијаду, где су прикупљена новчана средства, као и пите и пецива била намењена управо деци из овог Удружења.

Из Удружења кажу да им такав вид подршке Градске општине Пантелеј и свих осталих доста значи, пре свега деци, којој се шаље порука да нису сами и заборављени.

Таква подршке нама пуно значи. Све што се донира и та пецива и пите и хуманитарна помоћ. То није нешто много, али хвала и на томе организаторима, јер нама мало много значи. Поготово оваквом Удружењу где се сами сналазимо, ми родитељи, јер и ја сам родитељ и то иде некако“, каже Јован Богдановић, испред Удружења деце са менталним инвалидитетом и Дауновим синдромом.

Поред тога, сваки излазак и дружење радује децу из овог Удружења. Због пандемије корона вируса, нажалост нису присуствовали Хуманитарној питијади, нити сличним манифестацијама.

С обзиром да је ова ситуација, да је корона што нас све забрињава, нажалост децу нисмо могли да доведемо том приликом због окупљања и простора у коме смо били. Али, много значи када су деца ту присутна, као ранијих година када смо били, они се радују сваком изласку и дружењу па и оваквим дешавањима. Генерално корона им је тешко пала. Не радимо онако како треба, радили смо искључиво онлине када је било најгоре. Имамо ту и тамо неку радионицу и деца су заинтересована, стално зову. Ми позовемо по пет, шест детета због ограниченог броја људи, па следећи дан или недеље другу децу, али њима је свакако лепше када се сви заједно друже“, истиче Богдановић.

Са децом са Дауновим синдромом и менталним инвалидитетом раде волонтери и стручна лица. Радионица је пуно, од едукативних до радно – окупационих. Богдановић истиче да су једне од занимљивијих рачунарска радионица, али и то што деца имају могућност да уче стране језике, као што су енглески и немачки.

Д.Н.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО