КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

У част сећања на јунаке, булевар или улица у Нишу понеће име Хероји са Паштрика

Иницијативу да једна улица или булевар у Нишу понесе име Хероји са Паштрика, Удружење Херојска 549. моторизована бригада „Цар Душан Силни“, предало је Скупштини града Ниша. Из удружења кажу да је ово једна од највећих битака коју је водила наша војска у новијој српској историји, а да се о њој врло мало говори.

Владица Ђорђевић, капетан у пензији из Херојске 549. моторизоване бригаде, истиче да су иницијативу да једна од улица или булевар понесу име Хероји са Паштрика, поднели зато што се мало говори о тој епској бици, која је наставак битке на Кошарама, и чији су хероји заслужни што су Косово и Метохија остали у границама Србије.

Наша бригада је до 1999. године била лоцирана у гарнизонима Призрен и Ђаковица. 1998. и 1999. године је бранила државну границу дужине 150 км од тога 90 км према Албанији а 60 км према Македонији. За своје заслуге у одбрани наше земље, бригада је 16. јуна 1999. године добила орден народног хероја“ – каже Ђорђевић.

Додаје да је ово једна од највећих битака коју је водила наша војска у новијој српској историји, где је вишеструко моћнији непријатељ покушао да за свега пар сати до два дана заузме град Призрен. Такође истиче да 10 породица погинулих припадника бригада данас живи у Нишу, тако да ова иницијатива има још већу важност.

У тој бици погинуло је наших 23 војника а рањено преко 120. Међу њима и двоје Нишлија, Бојан и Слађана, а наше процене су да је погинуло око 1400 непријатеља. 10 породица погинулих из наше бригаде данас живи у Нишу, са њима смо у редовном контакту па сматрам да ће и њима бити част да у овом граду нека улица или булевар носи име Хероји са Паштрика“ – закључује Ђорђевић.

На састанку је договорено и да се у Скупштини града одржи предавање о херојским подвизима наших војника током ратних дејстава 1998. и 1999. године на Косову и Метохији.

M.T.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО