КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Промоција књиге „Руси, Космет и време“: Оживљавање историјске заоставштине у Нишу

У прелепом амбијенту Велике сале Богословије у Нишу, одржана је промоција књиге која буди значајне историјске успомене и поново повезује генерације. Књига „Руси, Космет и време“, ауторско дело госпође Радмиле Тодић Вулићевић, недавно је угледала светлост дана уз подршку центра Руског географског друштва у Србији.

Радмила Тодић Вулићевић, са великим ентузијазмом и посвећеношћу, прихватила се задатка да истражи и представи животе и дела „белих“ Руса на Косову и Метохији. Кроз њен рад, јунаци књиге – руски архитекти, професори, лекари, официри царске војске, монаси и свештеници који су се после Октобарске револуције населили у Краљевини Југославији – оживљавају својим делима која су оставила неизбрисив траг у јужним регионима наше земље.

Представљање књиге увеличало је присуство угледних гостију, Дејана Крстића ректора Богословије, Љиљане Стојановић председнице Кола српских сестара у Нишу и др Мирољуба Милинчића, руководиоца центра Руског географског друштва у Србији који су пружили публици прилику да дубље разуме културно и историјско наслеђе које су Руси оставили.

„Руси, Космет и време“ су приче о трајном утицају и доприносу руских емиграната који су, упркос изазовима, успели да уграде своја знања и таленте у срж нашег друштва. Пројекти попут израде првог урбанистичког плана Приштине, изградње зграде биоскопа „Омладина“, Народног позоришта и Филозофског факултета, само су неки од примера…

Радмила Тодић Вулићевић успела је не само да очува важан део наше заједничке историје, већ и да инспирише будуће генерације да цене и наставе да истражују богатство које се крије у прошлости.

Д.И.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО