КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Признање за Хероје: Борачка споменица за ветеране и породице погинулих стиже три деценије након сукоба

Три деценије након почетка југословенског грађанског рата и готово четврт века од увода у сукоб на Косову и Метохији и НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, борци, ветерани и породице погинулих у борби ће по први пут ове године примити „Борачку споменицу.

Уредба коју је донела Влада Србије, а која важи од 7. априла, поставља темеље за ово национално признање. Предлог за њено установљење је уведен Законом о правима бораца из 2020. године. Ипак, број прималаца овог признања остаје нејасан, с обзиром да прецизна бројка још увек није утврђена.

ИЗГЛЕД СПОМЕНИЦЕ

Лице, или предња страна „Борачке споменице“, приказује стилизовану верзију штита са четири оцила, на којем је смештен мач оријентисан према горе. Штит са мачем је окружен ловоровим венцем са обе стране. Насупрот томе, полеђина „Споменице“ у свом централном делу садржи натпис на ћирилици: ЗАХВАЛНА ОТАДЖБИНА, а испод тога: 1990-1999.

ДОДЕЛА СПОМЕНИЦА

„Борачка споменица“ ће бити произведена од стране Народне банке Србије – Завода за израду новчаница и кованог новца, смештеног у Топчидеру. Министар задужен за борачко-инвалидску заштиту, или особа коју он овласти, биће одговоран за доделу овог признања.

Споменица ће се свечано уручивати на церемонијама, са званичницима и гостима који присуствују, уз интонирање химне. Уколико је борац преминуо, споменица ће бити постхумно уручена једном од чланова породице.

Ову признање ће такође моћи да прими члан оружаних снага Савезне Републике Југославије, Државне заједнице Србија и Црна Гора, или Републике Србије, уколико су вршили дужности након 27. априла 1992. године. Такође, право на споменицу има и припадник оружаних снага СРЈ који је вршио дужности од 24. марта 1999. до 26. јуна 1999. године.

СЈД

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО