КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Отворен Музеј старих уређаја Електронске индустрије Ниш

У просторијама Научно-технолошког парка, у сарадњи са Удружењем за неговање индустријске баштине и промоцију нових технологија, отворен је Музеј старих уређаја Електронске индустрије Ниш. Посетиоци ће моћи да виде експонате из златног доба Електронске индустрије, када је Ниш са правом називан „градом електронике“.

За мене је ово историјски тренутак, желели смо да сачувамо елементе индустријске баштине и да отргнемо од заборава бриљантне резултате нишких инжињера и техничара. Да сачувамо све оно што је и Електронску индустрију и наш град у другој половини прошлог века учинло препознатљивим не само у оквиру велике Савезне државе, него у читавом свету. До овог тренутка смо дошли јер је успостављена изузетна сарадња пре свега са Канцеларијом за локални и економски развој, затим изузетним заслугама Електронског факултета и Универзитета Сингидунум, посебно на смештају огромног броја скупљених експоната“, рекао је проф. др Братислав Миловановић, председник Удружења за неговање индустријске баштине и промоцију нових технологија.

Од око 400 прикупљених експоната, једну четвртину ће посетиоци имати прилике да виде, а сваки је одабран тако да прича неку своју причу, да карактерише одређен технолошки скок и одређену примену нових технологија у то време.

Замислили смо да то буде један времеплов, да кроз шетњу упознате златно доба Електронске индустрије, да погледате аутентичне фотографије, експонате и одговарајуће пригодне текстове. Експонати су груписани, тако да имамо групу радио пријемника, телевизијских пријемника, рендген цеви, експонате из рачунарске технике, апарате за домаћинство и апарате из професионалне електронике“, истакао је Миловановић.

Он је подсетио на неке интересантне чињеница, као што је та да је само након пет година од конструкције првог ТВ пријемника, Електронска индустрија успела да извезе преко 3000 пријемника у Западну Немачку, у једну земљу која је технолошки изузетно развијена. Након тога, годину дана касније чак 37% ТВ пријемника је извезено ван земље.

Д.Н.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО