КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Одржанa Хуманитарна питијада и Сајам старих заната

У просторијама Куће старих заната на Пантелеју одржана је Хуманитарна питијада и Сајам старих заната у оквиру прославе градске славе Свети цар Константин и царица Јелена. У осмој по реду Хуманитарној питијади учествовало је тридесетак излагача, а направљене пите, као и прикупљен новац дарован је деци са Дауновим синдромом и менталним потешкоћама.

Љубинка Станишић, председница удружења Актив жена Ниша са младим мајсторима за израду пита

Прикуључили смо се да дамо свој допринос прослави градске славе Свети цар Константин и царице Јелене. Прва наша активност је Сајам старих заната у просторијама Куће старих заната где презентујемо старе занате, вештине старих заната и примењујемо их на предмете који се сада користе у савременом добу. У том простору вршимо и обуку, овом приликом позивам суграђанке које су заинтересоване да било шта од рукотворина желе да науче, да нам се придруже, за сада су све те радионице бесплатне. Друга активност је Хуманитарна питијада, осми пут по реду одржавамо ову манифестацију. Хуманитарног је карактера, деци са дауновим синдромом и менталним потешкоћама дарујемо пите. Циљ јесте првенствено да им покажемо да су и они део наше заједнице, да се дружимо, да можемо макар један дан у току године да издвојимо један дан за њих и покажемо да нам је стало да су ту са нама. Због пандемије, број излагача је смањен, око тридесет излагача је овде, надам се да ће наредне године бити у већем обиму, као што је било до сада“, рекла је Љубинка Станишић, председница удружења Актив жена Ниша.

Деци са Дауновим синдромом и менталним потешкоћама дароване пите и новац прикупљен на „Хуманитарној питијади“ у организацији Градска општина Пантелеј и удружење Актив жена Ниша

Због, још увек актуелног вируса, деца са Дауновим синдромом и менталним потешкоћама нису била присутна, као што је то био случај претходних година.

С обзиром да је ова ситуација, да је корона што нас све забрињава, нажалост децу нисмо могли да доведемо због окупљања и простора у коме смо. Али много значи када су деца ту присутна, као ранијих година када смо били, они се радују сваком изласку и дружењу. Али, ово нама значи и то много, јер имамо обавештење да ће пите бити дониране Удружењу и да ће деца на радионицама то пробати и мало се обрадовати. Има и та нека помоћ хуманитарна која се донира и све што скупе, није нешто много, али хвала и на томе организатору, јер нама мало много значи, поготово оваквом Удружењу где се сами сналазимо, ми, родитељи“  рекао је Јован Богдановић, испред Удружења за децу са менталним инвалидитетом и Дауновим синдромом.

Гости из Грчке и Црне Горе са организаторима Питијаде

На овим традиционалним манифестацијама присуствовали су и гости из Грчке и Црне Горе.

Поносни смо што смо одабрани да будемо домаћини Грчкој делегацији. Данас је ту заменик градоначелника града Сереса и директор Народног позоришта тог града. Ту су и наши Црногорци, делегација из Тивта. Ми се као ГО Пантелеј трудимо да кроз ову манифестацију сачувамо традицију, не само током славе града, већ као целогодишња туристичка понуда града“, истакла је Наташа Станковић, председница општине Пантелеј.

Заменик градоначелника Сереса, Константинос Динакис

Гости из братских земаља били су одушевљени дочеком и гостопримством у Нишу.

Пресрећни смо што смо део ове величанствене прославе. Дирнути смо начином на који смо дочекани. Прелепе успомене носимо са ове прославе. Тешко је рецима исказати то како нас је наш братски народ дочекао и угостио. Сву срећу желим“, рекао је заменик градоначелника Сереса, Константинос Динакис.

Организатори ових традиционалних манифестација су Градска општина Пантелеј и удружење Актив жена Ниша.

Д.Н.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО