КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Обележавање Међународног дана младих – Зелена учионица на Бубњу за основце ГО Палилула

Поводом обележавања Међународног дана младих Градска општина Палилула организовала је „историјски час“  у спомен – парку Бубањ. Присутни су могли да чују нешто више о споменику у облику зарубљене пирамиде, који је заправо први споменик подигнут овде у част стрељаним родољубима на Бубњу, а који је мало познат широј јавности. Овом приликом најављено је и да ће се део парка користити као зелена учионица за основце, а истакнута је и важност подизања еколошке свести код омладине.

Наменили смо да у будућности организујемо све активности за омладину баш овде, на Бубњу. Ми смо чистили, организовали све ово, рестаурирали клупицу и летњиковац и наменили да у будућности ово буде зелена учионица за основце са наше територије. Овде ћемо са њима да организујемо радионице и едукације и да подигнемо еколошку свест. Намерно смо оставили нетакнуту средину око нас, није ни много кошено, чишћено и сређивано, да би смо са основцима све то радили. Циљ је да им скренемо пажњу баш од малих ногу, зашто је екологија битна. Такође, желимо да најавимо наш часопис „Еко Палилуче“ који излази од 1. септембра, који ће се наћи у свим основним школама“, рекла је Емилија Јовановски, кординатор Канцеларије за младе ГО Палилула.

Из Завода за заштиту споменика Ниш овом приликом подсетили су на важност споменика у облику зарубљене пираме са петокраком на врху који се налази недалеко од споменика „Три песнице“ у спомен – парку Бубањ.

Споменик који се налази иза нас саграђен је 1950. године. Посвећен је свим жртвама које су на овом месту, овде на Бубуњу током Другог светског рата страдале. Ту је било пуно и Срба и Рома и Јеверја и свих других који су били противници окупаторског режима. Важан је јер је ово прво обележје, на њему стоји број од 10000 људи, али није сасвим истражено колико је људи заправо страдало“, истакао је Никола Миловановић, сарадник Завода за заштиту споменика културе Ниш.

О историјском, али и еколошком значају овог места, говорио је Братислав Вучковић, председник ГО Палилула.

Поводом обележавања Међународног дана младих Градска општина Палилула, односно наша Канцеларија за младе је покушала да увеже историју, младост и екологију. Налазимо се испред споменика који је први споменик који је откривен страдалим родољубима у Другом светском рату. Желимо да ово буде први корак отварања зелене учионице и већ од јесенас ћемо овде имати прве еколошке зелене учионице на нашој територији“.

Он је истакао да је часопис „Еко Палилуче“ први корак ка постизању циља да ГО Палилуа постане зелена општина, а да је Бубањ место које представља ослонац еколошке будућности Града Ниша.

Д.Н.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО