КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

На данашњи дан 1933. године основан Народни музеј у Нишу

Група ентузијаста окупљена око те године основаног Музејског друштва, чији су чланови уједно били и његови оснивачи, на данашњи дан, 1. априла 1933. године, основала је Народни музеј Ниш као Историјско – етнографски музеј Града Ниша. Од оснивања, Музеј је континуирано посвећен прикупљању, очувању и презентацији културно-историјских артефаката из Ниша и његове околине.

Музеј је прво био смештен на привременој локацији, у згради Учитељског дома, где је прва музејска изложба привукла неколико хиљада посетилаца. Шест месеци након оснивања, Музеј је пресељен у Христодулов конак, где је и службено отворен под називом Историјско-етнографски музеј града Ниша.

У периоду између два светска рата, изграђена је зграда музеја на Медијани и покренуто издавање Моравско археолошког гласника. Артефакти музеја били су разврстани у седам збирки: нумизматика, праисторија, антика, средњи век, збирка уметничких слика и збирка оружја.

Захваљујући смештајним могућностима и могућностима презентације, ова стална музејска поставка, по концепцији, стручном раду и богатству експоната представљала је једну од најбогатијих у Србији“ – кажу из Музеја.

Током Другог светског рата, Музеј је доживео прекид у једној од најплоднијих фаза свог развоја, када је зграда Музеја директно погођена бомбом која је уништила велики број прикупљених артефаката. Зграда је обновљена 1945. године, а назив Народни музеј Ниш, ова установа добила је 1947.

Од оснивања нишки музеј је установа комплексног типа са археолошком, етнографском, историјском и уметничком збирком, одељењем књижевне заоставштине, едукације, документације и конзервације. Музеј поседује фотолабораторију и библиотеку са преко 14 000 публикација, међу којима је велики број старих и ретких издања.

Музеј у својим фондовима данас има преко 40.000 предмета из области археологије, нумизматике, епиграфике, историје, историје уметности и етнологије, а поседује и две спомен – збирке, Стевана Сремца и Бранка Миљковића. Посебност музеја огледа се у чињеници да се у његовом саставу налазе и три непокретна културна добра од изузетног значаја: археолошко налазиште Медијана, споменик Ћеле -кула и Меморијални комплекс ,,12 фебруар“ –  додају из Музеја.

Иако постоји преко 90 година, Музеј није добио своју наменску зграду, и званично се налази на две адресе у улицама; Генерала Милојка Лешјанина 14 и Николе Пашића 59. Музеју је 2023. године додељен Сретењски орден другог реда.

M.T.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО