КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Манастир Бабичко посвећен Успењу Пресвете Богородице

Планинско село Бабичко формирало се на стрмим падинама Бабичке горе, богате изворима планинске питке воде, ливадама и пашњацима.

Према легенди село је име добило име по жени – баби која се у турско доба овде сакрила са двојицом синова како би их спасила од одвођења у јањичаре. Синови и потомци обрађивали су земљу, живот се развијао и насеље се пртворило у село.

На месту њиховог првог скровишта „Бабина чука“ касније је саграђен Партизански дом где се на Дан народног устанка у Србији, 7. јула окупљају становници Бабичког и осталих села у околини како би заједничи обележили празник Иван-дан, посвећен Св Јовану Крститељу.

Недалеко од села налази се средњовековни Манастир Бабичко посвећен Успењу Пресвете Богородице.

Манастир је подигнут је у XVI веку, и некада се поред манастирске цркве налазила зграда за учитеље и ђаке учитељско-богословске школе из 1868. године, као једне од најстаријих богословских школа у лесковачком крају. Испред цркве, посвећене Силаску Светог Духа на апостоле, налази се звоник, стари конак из XIX века и нови који је саграђен 2006. године.

У манастирском дворишту је чесма посвећена херојима за освећено Косово, ослобођење и уједињење српства од 1912. до 1920. године. Имена погинулих уписана су на мермерној плочи.

(словојуга.срб, Д.И.)

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО