КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Јадранска улица код Тврђаве постаје улица Хероја са Паштрика

На данашњој седници Скупштине града Ниша, нишки одборници усвојили су предлог да Јадранска улица код Тврђаве промени назив у улицу Хероја са Паштрика. Ову иницијативу да се једна улица или булевар у Нишу назове по херојима са Паштрика, покренуло је Удружење Херојска 549. моторизована бригада „Цар Душан Силни“.

Улица од улаза у Нишку тврђаву до кружног тока на Пантелејској улици и Булевару Николе Тесле, односно Краља Стефана Првовенчаног, која је до сада била Јадранска улица, промениће име у улицу Хероја са Паштрика. Иницијативу је прихватила Комисија за називе делова насељених места и називе улица, а предлог усвојили одборници на последњој седници нишке Скупштине у овом сазиву.

Почетком априла Удружење Херојска 549. моторизована бригада „Цар Душан Силни“ упутило је Скупштини града Ниша овај захтев, јер се како је рекао Владица Ђорђевић, капетан у пензији из Херојске 549. моторизоване бригаде, мало говори о тој епској бици, која је наставак битке на Кошарама, и чији су хероји заслужни што су Косово и Метохија остали у границама Србије.

У тој бици погинуло је наших 23 војника а рањено преко 120. Међу њима и двоје Нишлија, Бојан и Слађана, а наше процене су да је погинуло око 1400 непријатеља. 10 породица погинулих из наше бригаде данас живи у Нишу, са њима смо у редовном контакту па сматрам да ће и њима бити част да у овом граду нека улица или булевар носи име Хероји са Паштрика“ – истакао је Ђорђевић.

Херојска 549. моторизована бригада је до 1999. године била лоцирана у гарнизонима Призрен и Ђаковица. 1998. и 1999. године је бранила државну границу дужине 150 км према Албанији и Македонији, а своје заслуге у одбрани наше земље, бригада је 16. јуна 1999. године добила орден народног хероја.

М.Т.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО