КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Историјски архив: Бесплатна дигитализација старих докумената за Нишлије

Историјски архив Ниш наставља акцију дигитализације архивске грађе, и позива све грађане уколико имају нека стара документа која желе да трајно сачувају, закажу бесплатан термин.

Град Ниш уско је везан за развој архива и архивистике у Србији. Још 1846. године Српско учено друштво је иницирало идеју о чувању писане грађе, али је требало 50 година да Народна скупштина Краљевине Србије, 1898. године у Нишу донесе Закон о Државној архиви и постави темеље савремене архивистике у Србији.

У депоима Историјског архива Ниш чува се преко 800 фондова, тј. 4000 дужних метара  архивске грађе, која чини покретно културно добро и обухвата све области друштвеног живота, а овог пута архив омогућава грађанима да трајно сачувају нека своја стара документа.

Указ, диплому, фотографију, сведочанство, летак, плакат и други штампани, писани материјал из  националне, локалне и породичне историје, ако желите да омогућите њихово трајно чување, позовите и закажите термин у коме ћемо бесплатно дигитализовати вашу грађу по највишим архивистичким стандардима.“ – наводе из архива.

Архив поседује 7 вредних збирки фотографија, плаката, Вариа и збирку 77 рукописних хроника, биографија и аутобиографија учесника НОР-а, збирку микрофилмова и збирку печата.

Најстарији документ који се чува у Историјском архиву Ниш је Бакротиск из 1737. године, који је уједно и најбитнији извор о аустријском освајању Ниша исте године.

M.T.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО