КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Формиран Савет за српски језик ради заштите ћирилице

Одржана је оснивачка седница Савета за српски језик, који има важну улогу у праћењу и анализи стања у вези са употребом српског језика у јавном животу. Такође, Савет је задужен за спровођење мера којима се циља на заштиту и очување ћириличког писма као изворног писма српског језика. Министарство културе било је домаћин ове значајне седнице.

Фото: Министарство културе

На седници, чланови Савета су изабрали Александра Милановића, редовног професора Филолошког факултета у Београду, за председника Савета, док је Селимир Радуловић, књижевник и управник библиотеке Матице српске, именован за заменика председника.

Главни циљ Савета за српски језик је да пружи препоруке, предлоге и стручна мишљења која ће унапредити употребу српског језика у јавном животу.

Савет ће редовно одржавати седнице, најмање једном квартално. Наредна седница заказана је за јун и биће одржана у просторијама Народне библиотеке Србије.

Оснивање Савета за српски језик проистекло је из одлуке Владе Републике Србије, која је 16. марта ове године усвојила Одлуку о употреби српског језика у јавном животу и заштити и очувању ћириличког писма.

СЈД

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО