КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Фолклорни ансамбл „Бранко“ балетанке коначно заменио ручно рађеним опанцима

Малишани црквено-играчког ансамбла „Бранко“ од сада ће моћи да у потпуности уживају у наступима и пробама. Досадашње неудобне балетанке заменили су ручно рађеним опанцима који су дело мајстора Пеке, последњег опанчара у овом крају.

Ансамбл, као део Епархије нишке који броји око 40 чланова, од шест до 14 година, на поклон је добио 33 пара опанака који су донација Града Ниша у сарадњи са Опанчарском радњом „Пека“ из Сврљига.

Уметнички руководилац ансамбла „Бранко“ Маријана Цветковић Кесар, каже да су до сада играли у балетанкама, а неку ношњу позајмили.

Сан им се остварио, ношња је комплетирана, а показаћемо и како играмо 25. фебруара на Светосавској академији у Дому војске у 19 сати“, – рекла  је Маријана Цветковић Кесар, уметнички руководилац ансамбла.

Малишани су одмах испробали обућу за игру, а Сара која иде у пети разред истиче да је пресрећна због нове обуће.

Била сам пресрећна кад сам чула да ћемо добити опанке. Пре смо играли у балетанкама, биле су неудобне, осећало се као да играмо боси“, – каже Сара.

Предаја опанака је обављена у Парохијском дому нишког Саборног храма, а присуствовао јој је старешина, протојереј-ставрофор Бранко Цинцаревић.

М.Т.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО