КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

ФИЛМ „ВОДА“ освојио међународну награду: Приказ последњих дана пуковника Рајевског

Играно-документарни филм „Вода – Последњи дани пуковника Рајевског“ редитеља Горана Ерчевића, освојио је престижну награду на Међународном фестивалу документарног филма „Линија фронта“ у Ростову на Дону.

Филм по сценарију Слободана Ценца сниман је од 2016. до 2023. године. Рајевски, чувени руски добровољац у Српско-турском рату 1876. године, постао је познат широј јавности кроз лик грофа Вронског који је Лав Толстој створио у свом роману „Ана Карењина“.

Радња филма се фокусира на последњих 16 дана Рајевског, чије херојство и трагична погибија у бици код Горњег Адровца код Алексинца 1876. године представљају емотивно и историјски значајне тренутке. У филму главне улоге тумаче Дејан Тончић, Војин Ћетковић, Бранислав Трифуновић и Снежана Кнежевић, који својим изванредним глумачким доприносом оживљавају ову снажну историјску причу.

За реализацију овог пројекта заслужна је копродукција „Лаки продукције“ из Александровца и Алексиначког позоришта “Дука Јовановић”. Премијера филма одржана је 5. јуна 2023. у Алексинцу, поводом Дана општине, а затим и у Београду 17. новембра у Руском дому, симболично на дан рођења главне личности филма, пуковника Николаја Николајевича Рајевског.

Занимљиво је да је продукција одлучила да бесплатно уступи право на емитовање филма Културно-просветној заједници Косова и Метохије, чиме је филм доступан широком спектру гледалаца, посебно ђацима и студентима у образовним установама широм јужне покрајине.

Овај филм, који спаја документаристички приступ са играним елементима, представља значајан допринос српској кинематографији и култури, пружајући увид у једно заборављено, али значајно поглавље српске и руске историје.

СЈД

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО