КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Друштво Наисус обележава Масленицу – Уживање у укусним палачинкама

Друштво српско-руског пријатељства и руских сународника Наисус из Ниша позива све заинтересоване да се придруже прослави једног од најпознатијих и највеселијих руских празника – Масленице. Празник који има вишевековну историју, а који је у народу познат по палачинкама, одржаће се у недељу (26.02.) у сали Официрског дома са почетком у 12 сати.

Овај весели празник део је вишевековне традиције, а приче које га прате преносе се са колена на колено. Уз богат програм и укусне палачинке, Друштво Наисус ће обележити овај празник и подсетити нас на значај традиције и породичних окупљања у очувању културе и обичаја.

У Србији се радују Белим покладама

Иначе, овај празник је у Србији познат као Беле покладе и озналава крај веселе и обилне зимске сезоне и увод у период поста. За православне вернике, то је дан за праштање и весеље, а у периоду великог ускршњег поста треба ући без греха. Весеље траје до поноћи, а у поноћ наступа пост и почиње прва недеља Великог васкршњег поста.

У неким крајевима Србије и даље се задржао обичај маскирања током поклада. Беле покладе су такође прилика за уживање у богатом културно-уметничком програму, као и за дружење и упознавање са традицијама и обичајима нашег народа.

СЈД

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО