КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Добитник награде „Бранко Милјковић”, Драгослав Дедовић за књигу песама „Фјодоров џез”

Награда „Бранко Милјковић”, која се ове године додељује 53. пут, припала је Драгославу Дедовићу за књигу песама „Фјодоров џез”. У конкуренцији је било 125 песничких књига из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Румуније а жири се определио за књигу у издању Народне библиотеке „Стефан Првовенчани” из Краљева.

Из жирија који је био у саставу: Милан Алексић, Владимир Арсенић и Горан Станковић као председник жирија, наводе у образложењу да Драгослав Дедовић у својој књизи кроз четири повезана циклуса песама који сугеришу јединствену поетску визију, урања опору ангажованост и продор светске и српске стварности у ритмове песничких слика, оживлјене интимизмом и мотивима путовања и странствовања.

Необично музикалан ритам Дедовићевих стихова се протеже кроз све песме из књиге, кроз фрагменте песникове, али и наше, читалачке стварности, од механа на Лазаревичком путу до ’јужњачки изџезиране’ културологије космополитског света у коме живимо. Песник Дедовић као да каже да смо, где год били, у власти стакато ритмова светске, универзалне културе у судару са узнемиреном и несигурном лјудском субјективношћу” – наводе из жирија.

Жири је одлуку донео већином гласова, док је један глас припао збирци „У кострети” Слободана Јовића. Награда „Бранко Миљковић“ је званично признање града Ниша а реализација тог догађаја поверена је Нишком културном центру. Састоји се од повеље, статуете и новчаног износа. Свечано ће бити уручена током наредних месеци 2024. у Градској кући у Нишу.

Драгослав Дедовић је рођен 1963. у Земуну. Одрастао је у Калесији, гимназију је завршио у Тузли. Након студија журналистике у Сарајеву радио је као новинар за различите медије и похађао постдипломске студије социологије културе у Београду. Од 1990. до 1992. био је уредник у једној тузланској издавачкој кући. Јавно се ангажовао против употребе војне силе, те је напустио бившу Југославију након почетка рата у Босни и Херцеговини.

М.Т.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО