КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Ђаци из Врања кроз стрипове чувају народну традицију

Да наши најмлађи данас ипак негују традиционалне вредности, показали су Емилија Димић, Јован Трајковић и Миња Јанковић, ученици четвртог разреда основне школе „Светозар Марковић“ у Врању. Њихов учитељ и ментор Миомир Дејановић каже да су ђаци марљиво и успешно радили на тему Божића, Породице и Славских обичаја и још једном доказали да је стрип веома погодан медиј кроз који се може проговорити о различитим темама.

Учитељ Миомир Дејановић, који је за свој васпитно-образовни рад добио бројна признања, истиче да је тражио начин да стрип примени у настави и учини је занимљивијом, а да се у овом случају, и читаоци кроз Емилијине и Јованове стрипове на занимљив и брз начин могу подсетити неких традиционалних вредности нашег народа.

Јован и Ема су срећни што кроз своје стрипове чувају и негују традицију и што њихове објављене стрипове може видети шира читалачка публика. Такође се надају да ће инспирисати и другу децу да нешто слично израде.“ – рекао је Дејановић.

Ученици учитеља Дејановића су се и раније кроз стрип успешно бавили народном традицијом, а он додаје да деца имају јаку потребу да цртају и да била велика штета да се та дечја жеља да се изражавају кроз цртеже не искористи у савременој школи.

Стрип у настави личи на игру, на забаву, а у ствари на ефектан и ефикасан начин омогућава да се захваљујући споју текста и цртежа остварују озбиљни васпитно-образовни циљеви. Наставне садржаје ученици много лакше усвајају кроз стрип, него када им се предаје класично, старински.“ – истакао је Дејановић.

Стрипови Емилије и Јована објављени су двадесетом броју часописа „Искончић“, који издаје Свеправославно друштво „Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски“ Православне Епархије врањске.

Вредни ученици редовно освајају награде

Ученици учитеља Миомира Дејановића су освојили бројна прва места на републичким и међународним надметањима.

Јован Трајковић је освојио специјалну награду и медаљу на међународном конкурсу „Чува нас и води рука, Караџића Вука“, који је расписало Удружење „Чувари детињства“ из Ниша, с циљем мотивисања деце да на стваралачки начин покажу своју љубав према домовини, као и знање које имају о српским знаменитим личностима, обичајима, традицији и бројним значајним споменицима културе. Јован је освојио и треће место на републичком конкурсу „Србија, доживи!“, за стрип о обичајима који прате обележавање крсне славе.

Емилија Димић је освојила треће место на градском такмичењу у јавној изради ликовног рада на тему Светосавља, награђена је на међународном ликовном конкурсу „Радост Божића“, у организацији Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ у Тузли.

Миња Јанковић освојила је прво место за стрип који је урадила на тему Васкрса, а циљ организатора је био да подстакну ђаке да своја знања, размишљања и осећања у вези са овим великим хришћанским празником изразе кроз песме, приче и цртеже.

Миомир „МиДеј“ Дејановић је 28 година учитељ у врањској основној школи „Светозар Марковић“. Пише за децу и одрасле, израђује кратке образовне филмове, црта едукативне стрипове и илустрације и примењује их као наставна средства у раду са ђацима. За свој васпитно-образовни рад добио је бројна признања. Проглашен је за једног од најбољих едукатора Србије. Носилац је признања Најбољи наставник на просторима бивше Југославије, и добитник је специјалног признања “Свети Сава”, за иновације у области образовања.

M.T.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО