КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Департман за новинарство и комуникологију нишког Филозофског факултета учествује на Регионалној конференцији из области новинарства и комуникологије

Преко 120 наставника и истраживача из области новинарства и комуникологије из 13 земаља, међу којима је и Србија, учествује на Регионалној конференцији под називом „30 година образовања из области новинарства и комуникологије у бившим комунистичким земљама Источне Европе. Од борбе за слободу изражавања до дигиталних комуникација“.

Конференција се одржава данас и сутра (20. и 21.маја) у онлине формату у организацији Факултета за новинарство и комуниколошке науке Универзитета у Букурешту, и у сарадњи са Факултетом за новинарство и комуниколошке науке Универзитета Молдавије, Департманом за комуникологију и новинарство Универзитета у Нишу и Факултетом за новинарство и мас-комуникације Универзитета „Св. Климент Охридски“ из Софије.

Наставници и истраживачи који учествују на конференцији су са 25 различитих универзитета, истраживачких центара и међународних професионалних организација, из Албаније, Бугарске, Хрватске, Северне Македоније, Португалије, Уједињеног Краљевства, Републике Молдавије, Србије, САД-а, Турске, Грчке и Румуније.

Посвећена је темама које се односе на образовање у области новинарства и комуникологије у последњих 30 године и аналазираће се професионални развој на пољу јавних комуникација. Неке од тема су и комуницирање у време пандемије, утицај лажних вести на јавност, однос између медија и популистичких трендова и друге.

Теме наших колега из целог света, које ће се виртуелно срести на овој конференцији, од великог су значаја поготову данас када се свет суочава са кризом на медицинском, друштвеном и економском нивоу, а која се истовремено манифестује и као комуникацијска криза. Новинари и стручњаци у комуникацији и оглашавању морају добро да обављају своје професионалне улоге, а ово време кризе још једном је показало есенцијалну улогу коју медији и комуникација играју у демократском друштву. Циљ конференције је да нагласи корист које друштво као целина може имати од научних дебата у вези са мисијом и професионалном праксом новинара и комуникатора“, рекао је Антонио Момоц, декан Факултета за новинарство и комуниколошке науке Универзитета у Букурешту.

Факултет за новинарство и комуниколошке науке Универзитета у Букурешту је први факултет за новинарство основан после 1989. године у Румунији и национално и међународно је признат као место за професионалну обуку на пољу комуниколошких наука. Програм конференције може се видети овде.

Д.Н.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО