Делимо заједничку љубав ка култури и прошлости – Први број часописа „Слово југа“ на енглеском језику

У пуној сали Филозофског факултета у Нишу одржана је трибина о културној политици у савременој Европи и представљен је први број новог издања часописа Слово југа на енглеском језику под називом „Serbian Heritage Magazine Slovo juga“.

Драган Илић, уредник часописа, доцент др Јелена Петковић, доцент др Владимир Алексић

Прво издање на енглеском језику објављено је у новембру месецу 2019. године и премијерно је представљено на нишком Филозофском факултету. Овом приликом орджана је трибина о културној политици у Европи, а сам догађај је био најављен у оквиру Дана европске баштине – Уметност и забава 2019, највећој европској манифестацији које је осмишљена за промоцију културе, традиције и наслеђа свих европских народа.

Драго нам је што можемо да представимо нашим читаоцима ново издање на енглеском језику које смо реализовали захваљујући ентузијазму целог нашег тима. Ново издање резултат је великих напора уредништва и сарадника. Слово југа на енглеском језику укључиће нове људе у нашу мисију промоције српског наслеђа и поделити културу и традицију, пре свега југа Србије, са читаоцима на свим странама света“, истакао је Драган Илић, уредник часописа и додао: „Часопис је задржао свој јединствен изглед и у енглеском издању који омогућава читаоцима да уживају у искуству које се памти и разликује.

Драган Илић, уредник часописа, доцент др Јелена Петковић, доцент др Владимир Алексић, доцент др Гордана Стојић

Професор Алексић истакао је значај постојања часописа Слово југа за данашње време и позвао присутне да се придруже таласу позитивне енергије коју часопис доноси:

Часопис је вредан и драгоцен пример доброг додира са културом на свакодневном нивоу. Часопис обогаћује живот својих читалаца последњих четири година. То је велики успех. Прилози коју су унети у овај, визуелно јако добро спакован часопис, су заиста на високом нивоу. Излагање је прецизно, закључци су у складу са резултатима савремене науке. Часопис је актуелан и одржава корак са одговарајућим тренутком“, истакао је је доцент др Владимир Алексић.

У спровођењу културне политике на локалном, националном, као и на европском нивоу, часопис Слово југа данас попуњава велику празнину и чини много на популаризацији пре свега југа Србије.

Часопис Слово југа је заиста вредан пажње и представља један од аспеката културних активности у свери издаваштва, образовања, промоције наслеђа, која је јако важна и која се свакако тиче културне политике и остваривања јавног интереса у култури. Култура је мењала позицију и значај у оквиру европских интеграција. Средином прошлог века када је започео процес европских интеграција, култура уопште није била у фокусу европских званичника. Од тада до данас позиција и улога културе се променила од маргинализованог до круцијалног дела деловања европске политике“, рекла је на трибини доцент др Јелена Петковић.

Сама идеја за издње на енглеском језику настала је у току успешног учешћа редакције часописа Слово југа у програму „Европска година културног наслеђа 2018“ током које су све европске земље, које се одликују богатством и великом разновршношћу културе и традиције, могле да афирмишу своје наслеђе у оквиру европских интеграција.

Мени је јако драго што ми имамо прилику да у оквиру овог часописа Слово југа представимо Европи оно што је богатство наше културе и нашег наслеђа. Важно је учествовати у савременим токовима културне размене и сарадње у Европи“, додала је професорка Петковић.

Савремени токови културне размене и сарадње у Европи заснивају се на процесима дигитализације културног наслеђа. Управо је дигитализација културног наслеђа једна од сталних рублика часописа, а како је Слово југа и једини медиј са југа Србије чија је интернет презентација званично и регистрована на ћириличном интернет домену Србије, на трибини је било речи на ову тему.

Часопис Слово југа представља нове технологије за промоцију културног наслеђа и начине на које можемо да повећамо културну партиципацију, односно да омогућимо да људи који су различитих занимања и интересовања могу да учествују у тим процесима било тако што ће нешто да додају или да сазнају“, истакла је професорка Гордана Стојић.

На трибини је представљена могућност електронског додавања прича читалаца преко портала часописа, а које даље могу бити објављиване у штампаном издању кроз потпуно дигитализован поступак слања прича за припрему часописа.

Драган Илић, уредник часописа, представио је и пут настанка издања на енглеском језику и најавио кораке његове промоције у оквиру Дана европске баштине.

Часопис на енглеском језику може да се купи путем наруџбине преко портала часописа Слово југа и у партнерским књижарама. У току 2020. године издање часописа на енглеском језику биће доступно и на неколико манифестација у оквиру програма Дани европске баштине у више европских градова, где ће на најбољи начин промовисати град Ниш и наслеђе југа Србије.

Часопис „Слово југа“ покренут је 2016. године и излази као месечно штампано и дигитално издање. Циљ часописа је очување традиције, српског националног и културног идентитета, језика и писма, афирмација писане речи, као и упознавање читалаца са актуелностима у области ревитализације и дигитализације културне баштине на простору југа Србије.

М.И.