КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Данас је Врбица – дан дечије радости

Лазарева субота или Врбица слави се уочи празника Цвети, а посвећена је васрксењу Лазара из Витиније, кога је Исус Христос васкрсао из мртвих. На овај дан обичај је да се носе гранчице врбе, деца су свечано обучена, носе венчиће на глави и звончиће око врата.

Данас су, након литургије, у дворишту Цркве Светог Пантелејмона многобројни посетиоци могли да виде наступ Лазарица у традиционалном, народним ношњама. Уз песму „Лазарица“ симболично је отворена и хуманитарна изложба дрвених ускршњих јаја, која су украсила деца из пантелејских вртића. Сав приход од продатих јаја намењен је у хуманитарне сврхе Националном удружењу родитеља деце оболеле од рака „Нурдор“.

За присутну децу посебна атракција су постављено „Ускршње село“, са многобројним животињама из Удружења за заштиту и одгој животиња „Зоо Планет“.

Први пут ове године у сарадњи са Градском општином Пантелеј, организујемо Ускршње село. Иначе ЗОО Планет већ годинама уназад, традиционално за Врбице доводи своје пониће овде. Животиње су ипак највећа радост за наше малишане, а данас је радостан празник. Желели смо ове године да на мало креативнији и бољи начин представимо неке домаће врсте животиња, управо нашим најмлађим суграђанима и да им овај празник улепшамо да буде што радоснији. Данас смо овде до 17 часова, а сутра, у недељу, од 10 до 14 часова“, рекао је Душан Стојановић, оснивач Зоо планет-а.

Традиционално, унутар и око Пантелејске цркве, посетиоци данас могу да пазаре венчиће од гранчица врбе, звончиће, лицидерска срца, шећерну вуну и друге ђаконије, у чему највише уживају деца, којима је овај празник и намењен.

Д.Н.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО