КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

Дан сећања и жалости – Обележавање 80 година од почетка Великог отаџбинског рата

Испред улаза у Логор на Црвеном крсту данас је полагањем венаца на Споменик палим совјетским војницима обележено 80 година од почетка Великог отаџбинског рата у Совјетском Савезу.

Фашистичка Немачка је на данашњи дан 22. јуна 1941. године напала СССР, чиме је започео рат у Совјетском Савезу. На данашњем скупу поручено је да Србију и Русију спаја заједничка историја и да су се у рату, раме уз раме борили против истог непријатеља.

Обележавању је присуствовао руски амбасадор Александар Боцан-Харченко који је истакао да постоје они који желе ревизију историје, али да ћемо увек бити ту да подржимо једни друге.

Александар Боцан-Харченко, амбасадор Русије у Србији

Са Србијом смо били заједно током Другог светског рата и то је наше велико достигнуће. У сваком кораку смо заједно, било да је у питању војно-техничка сарадња, привредна или економска“, рекао је Боцан-Харченко.

Церемонији су присуствовали и министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, руководилац федералне агенције Руссотрудничество Евгеније Примаков, директор Руског дома Јевгениј Баранов, представници градске управе, представници Војске Србије, Руско-српског хуманитарног центра, представници Друштва српско-руског пријатељства и руских сународника „Наисус“ и други.

Полагање венаца на Споменик палим совјетским војницима – делегација Друштва српско-руског пријатељства и руских сународника Наисус из Ниша

Србија и Русија су победници у Другом светском рату. Поразили су нацистичку немачку, усташку хрватску, а сви ти џелати чинили су геноцид према руском, српском и јеврејском народу“, истакао је министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

Поповић је додао да се не сме дозволити ревизија историје и да ће Русија и Србија и у будућности бити раме уз раме.

Засађено дрво у новом „Парку сећања“

Овом приликом отворен је и реконструисани парк испред Меморијалног парка – логора „Црвени крст“, чиме је реализована акција „Парк сећања“ и симболично је засађено дрвеће.

Посетиоци су данас могли да се упознају са новим издањем часописа Слово југа на руском језику, који је овом приликом бесплатно подељен свим посетиоцима Меморијалног комплекса – логора „Црвени крст“.

Представљен нови број часописа Слово југа на руском језику

Поред тога, посетиоцу су могли да виде и изложбу под називом „Непријатеља ћемо поразити. Победа ће бити наша“ која говори о почетку Великог отаџбинског рата, а коју је за ову прилику обезбедио Музеј Победе из Москве.

СЈД

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО