КЛУБ ЧИТАЛАЦА СЛОВО ЈУГА

„Да се не заборави!“ – одржан комеморативни скуп поводом 25. годишњице од НАТО агресије

Комеморативни скуп у организацији Клуба генерала и адмирала Војске Србије под називом „Да се не заборави!“, поводом 25. годишњице од почетка НАТО агресије на СР Југославију, одржан је у великој Сали Дома Војске Србије. На скупу су говорили државни секретар Министарства за рад Дејан Антић и генерал-пуковник Владимир Лазаревић.

Генерал-пуковник Владимир Лазаревић, ратни командант Приштинског корпуса ВЈ наглашава да је пре 25 година НАТО извршио агресију на нашу земљу без преседана у историји ратовања, и да се поставља питање зашто је на крају 20. века извршен такав злочин против човечности, а нико није одговарао.

Циљеви су били монструозни, да претворе Србију у прах и пепео, поразе и понизе српски народ. Снагом наших бранилаца ти циљеви им се нису остварили. Ипак више хиљада људи изгубило је животе, од чега 78 деце и 1139 полицајаца и војника“ – каже Лазаревић.

Државни секретар Министарства за рад Дејан Антић каже да је скуп организован како бисмо се сетили свих страдалих Срба у НАТО агресији, да је јако важно да говоримо о српском страдању и српском херојству, и овом приликом најавио откривање Спомен-крипте.

Централно обележавање је у недељу у Нишу када ће бити откривање Спомен-крипте новим косовским јунацима у храму Светог Василија Острошког у Дуваништу, а у 20 часова у Прокупљу биће централна комеморативна академија на којој ће присуствовати више десетина хиљада Срба, из Србије, Републике Српске и региона“ – рекао је Антић.

Одлука о бомбардовању тадашње СРЈ донета је, први пут у историји, без одобрења Савета безбедности Уједињених нација, а наредбу је тадашњем команданту савезничких снага, америчком генералу Веслију Кларку, издао генерални секретар НАТО-а Хавијер Солана.

СРЈ је нападнута под изговором да је кривац за неуспех преговора у Рамбујеу и Паризу о будућем статусу покрајине Косово и Метохија.

M.T.

spot_img

ВАШ КОМАНТАР

Ваш коментар!
Унесите своје име

ПОВЕЗАНО

ИЗДВОЈЕНО