Сећање на јунаке најхрабријег пука – Отворена спомен соба Гвозденом пуку у Прокупљу

Лична својина, која је припадала храбрим ратницима „Гвозденог пука“ моћи ће да се разгледа у спомен – соби која је, у њихову част отворена у Прокупљу. На месту мобилизације војника, у адаптираним просторијама зграде Железничке станице изложени су сачувани предмети, фотографије и друга историјска документа ових јунака.

Приликом отварања министарка културе и информисања Маја Гојковић поручила је да се Србија на овај начин још једном одужује топличким јунацима, који у историји светског ратовања заузимају један од најсветлијих примера храбрости и патриотизма.

Оно што саградимо у садашњости темељ је за бољу будућност, али ни једне ни друге нема без темељног разумевања прошлости. Спомен – соба која је отворена учврстиће везу Топличана са својим славним прецима, а туристима, и што је посебно важно млађим генерацијама, приближити догађаје који су снажно утицали на ствaрање модерне Србије“, рекла је Гојковић.

Спомен-соба је саставни део спомен-парка, посвећеног „Гвозденом пуку“ у Прокупљу, који је отворен још 2018. године. Изложбени простор има око четрдесет квадрата, а испуњен је предметима бораца који су од 1912. до 1918. храбро ратовали за отаџбину.

Изглед спомен – собе

Поред различитих предмета јунака  Гвозденог пука – медаља, револвера, чутурица, књига, зидове ће красити постављени панои фотографија ратника са пропратним текстом и легендама. Како је раније најављено биће постављен  инфо пулт, као и гвоздена фигура ратника „Гвозденог пука“. У спомен соби налазиће се и монитор на коме ће ићи садржај са филмовима и фотографијама посвећених овом пуку, према речима в.д. директора Народног музеја Топлице Љиљана Красић,

Овај пројекат подржало је Министарство правде за санацију и адаптацију објеката, док је Министарство културе заслужно за комплетно унутрашње опремање.

Гвоздени пук – најодликованији пук

За време ослободилачких ратова у периоду од 1912. до 1918. године Србија је мобилисала око 100 пукова. Због своје изузетне храбрости, само један је добио почасни назив – „Гвоздени пук“. Тај назив није дошао од краља, владе или старешина, већ од самих војника. Био је то Други пешадијски пук 1. позива „Књаз Михаило“, кога је сачињавало близу 20 000 војника од 21. до 31. године. Учествовали су у свим ратовима од 1912. до 1918. године.

Пук „Књаз Михаило“ учествовао је у Кумановској, Битољској и Прилепској битки, а у Брегалничкој битки, због енергије, силине и непробојности одбране добија од противника назив „гвоздени“. Учествовали су и у Церској битки, а композитор Станислав Бинички је посветио композицију „Марш на Дрину“ управо његовом трећем команданту, пуковнику Миливоју Стојановићу. Такође, активно су учествовали и у ослобођењу Ниша 1918. године.

Д.Н. / словојуга.срб

Остави коментар